Voeding en mentale gezondheid

Door veel universiteiten wereldwijd is onderzoek gedaan naar de invloed die voeding heeft op de mentale gezondheid. Telkens blijkt dat niet alleen sporten belangrijk is, ook heeft het consumeren van gezonde voeding invloed op je mentale welzijn. Voeding blijkt invloed te hebben op de samenstelling van onze hersenen. Om die reden beïnvloed gezonde voeding de mentale gezondheid.

Voeding heeft een positief effect op de mentale gezondheid

Studies hebben aangetoond dat het eten van groenten, fruit, vlees, vis en gevogelte een bijdrage levert aan een betere mentale gezondheid. Het eten van deze producten brengt per product voordelen met zich mee, welke voordelen dat zijn lees je in het blogbericht.

Vlees en gevogelte

Vlees en gevogelte stimuleren het menselijk lichaam om dopamine en serotonine af te geven. Het is bekend dat afgifte van dopamine en serotonine leiden tot een betere mentale gezondheid. Dat verklaart waarom bij consumenten die regelmatig vis of gevogelte consumeren vaak een betere mentale gezondheid wordt geconstateerd. Een opvallende uitzondering is dat bij dertigplussers dit effect niet werd waar genomen, onderzoekers denken dat de hersenen van jongere mensen gevoeliger zijn voor dopamine en serotonine.

Groenten en fruit

De oplossing voor de volgroeide volwassenen zit in het consumeren van groente en fruit. Volwassenen die regelmatig groente en fruit eten hebben opvallend vaak een betere mentale gezondheid dan de gene die minder groente en fruit eten.
De verklaring hiervoor is dat groenten en fruit rijk is aan antioxidanten die op hun beurt weer schade aan de hersenen helpen tegen te gaan. De hoeveelheid vrije radicale neemt toe naar mate een mens ouder wordt, vrije radicale zorgen voor hersenbeschadiging. Vrije radicale kunnen worden bestreden met antioxidanten door meer groente en fruit te eten.

Vis eten voor omega 3-vetzuren

Iemand die met enige regelmaat een lekker stukje vis eet heeft ook minder kans op het krijgen van een depressie. Een belangrijk detail is dat je zogenaamde vette vis dient te consumeren. Zalm en makreel vallen onder de vette visjes, deze bevatten veel omega 3-vetzuren en andere gezonde voedingsstoffen.

Koolhydraatrijke voeding

Ook wordt er steeds meer bekend over de negatieve effecten van een overmaat aan koolhydraten. Wat wil zeggen dat koolhydraten het verouderingsproces versnellen. Hierdoor zullen ook de hersenen sneller achter uit gaan en komt de mentale gezondheid in gevaar. Ook producten die de zogenaamde fight or flight modus activeren zoals koffie zorgen voor een aan toonbaar slechtere gezondheid in het algemeen en deze producten hebben ook een negatieve invloed op de ontwikkeling van de hersenen.

Vorige

Val je af van wandelen?

Top 5 calciumrijke groenten

Volgende

Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

Als je deze site gebruikt dan geef je Gezondheidsfanaat.nl toestemming voor het plaatsen van Cookies.

Sluiten