Ga je jouw eetgewoonten aanpassen of lijnen?

Jij wil afvallen en dat droom lichaam behouden, zonder dat je alle lekkernij moet laten liggen? Dat klinkt voor veel vrouwen en mannen als een ware droom. Ze willen afvallen maar de favoriete snack laten liggen, dat doen ze liever niet. Daarbij komt dat uit een Canadees onderzoek gebleken is dat na genoeg iedereen die een dieet volgt binnen 1 jaar weer terug is op zijn start gewicht. Je gaat in dit artikel lezen hoe je voorkomt dat je ten prooi valt aan het jojo-effect en hoe het mogelijk is om te kunnen genieten maar toch een mooi lichaam te behouden.

Wat is lijnen

Wil jij afvallen? Dat kun je realiseren met verschillende methodes die allemaal als doel hebben het behalen van jou persoonlijk streef gewicht. Lijnen is een van de methodes die wordt gebruikt om af te vallen en een droom lichaam te realiseren. Iemand die gaat lijnen consumeert tijdelijk minder calorieën dan dat hij of zij verbrandt gedurende een dag. Dat kan een maand of een aantal maanden zijn, de periode is afhankelijk van het streef gewicht dat je wil bereiken. Door minder calorieën te consumeren dan dat je verbrand gaat je lichaam de witte vet reserves aanspreken omdat het een bron van energie nodig heeft om te kunnen overleven. Jouw overtollige kilo’s zijn voor het lichaam een bron van reserve brandstof om te kunnen overleven in tijden van nood.

Is lijnen een effectieve methode?

Lijnen is een van de bekendste methodes die wordt toegepast om gewicht te verliezen. Dat iets massaal wordt toegepast wil niet direct zeggen dat het ook de meest efficiënte methode is om je doel te behalen. Het antwoord op de vraag of lijnen een effectieve methode is is afhankelijk van of je wil afvallen om tijdelijk een summer-body te creëren of dat je voor de lange termijn iets aan je overgewicht wil doen?

Voordelen van lijnen

Wil je afvallen om tijdens de zomer met een strakke buik op het strand te kunnen lopen? Dan is lijnen een effectieve methode om je overtollige kilo’s kwijt te raken. Door te lijnen is het mogelijk om in korte tijd veel gewicht te verliezen met als resultaat een mooie strakke buik als de zomer er aan komt. Zoals al eerder uitgelegd; Door tijdelijk minder calorieën te consumeren dan je verbrandt val je af. Het is hierbij belangrijk dat je voldoende blijft eten om energie te behouden gedurende een dag zodat je energiek blijft en niet duizelig wordt. Het is wel mogelijk om de calorie inname geleidelijk af te bouwen zodat je lichaam hieraan kan wennen en op vaste momenten te eten tijdens de dag. Pas je dit structureel toe, dan zul je ondervinden dat je snel gewicht verliest.

Een cruciaal detail is het tellen van de calorieën die je eet en het bijhouden van alle activiteiten gedurende een dag. Dat is noodzakelijk om te voorkomen dat minder calorieën verbrand worden dan dat je eet. Om je te ondersteunen in het tellen van calorieën en om jou activiteiten te tracken zijn veel apps beschikbaar die als een prima hulpmiddel kunnen dienen.

Na delen van lijnen

Afvallen door middel van lijnen heeft helaas ook een aantal nadelen die waarschijnlijk niet opwegen tegen de voordelen. Veel consumenten komen hier pas achter als het te laat is. Het meest voorkomende nadeel is dat dames en heren die gelijnd hebben 1 jaar later vaak weer terug bij af zijn. Wat wil zeggen dat ze opnieuw overgewicht hebben en alle inzet uit eindelijk niets heeft opgeleverd. Ook komt het bij een deel voor dat ze 1 jaar later niet alleen zijn bijgekomen maar zelfs meer wegen dan voor ze zijn begonnen met lijnen.

De oorzaak dat mensen opnieuw bijkomen en in sommige gevallen zelfs zwaarder worden dan dat ze ooit geweest zijn vindt je in de hoek van volhouden. Het is voor de overgrote meerderheid ondoenbaar om het lijnen vol te houden. Stel je eens voor je zou vanaf morgen je favoriete snack niet meer mogen eten, geen alcohol meer mogen drinken, frisdrank moeten laten staan en zo zijn er nog meer dingen die teveel calorieën bevatten waardoor ze verbannen zijn uit je dieet tijdens het lijnen. Je kunt wel stellen dat een dergelijk dieet niet vol te houden is, al helemaal niet als je in de zomer met vrienden en vriendinnen op een terrasje zit.
Oorzaak nummer 2 wordt vaak vergeten door mensen die een tijdelijk dieet volgen: Zodra je stopt met minder calorieën eten dan dat je verbrandt neemt je witte vet hoeveelheid weer toe met als gevolg een toename in lichaamsgewicht. De toename van lichaamsgewicht gaat vele male sneller dan de afname. Daarom komen mensen in korte tijd weer veel aan en zijn ze al snel weer terug op het gewicht waarmee ze zijn begonnen.

Dan maar je eetgewoonten aanpassen?

Wil je iets voor de lange termijn doen aan je overgewicht? Dan is lijnen waarschijnlijk niet de juiste methode om toe te passen, de reden hiervan heb je ook eerder in deze blog gelezen. Het aanpassen van je eetgewoonten is een meer efficiënte manier, wij gaan je uitleggen waarom en hoe je dat effectief toepast. Goed dat je al zo lang aan het lezen bent, nog even volhouden, de meest waarde volle informatie komt eraan. 😊

Als eerste beginnen we met de uitleg wat het aanpassen van je eetgewoonten inhoud. Het aanpassen van je eetgewoonten is niets meer of minder dan veranderen van wat je eet en wanneer iets juist wel of niet te eten. Idealiter eet je vroeger op de dag meer calorieën dan op een later moment van de dag. Vroeger op de dag (ochtend & middag) heb je waarschijnlijk meer beweging dan in de avond en nacht. Als je beweegt worden de calorieën direct verbrand en niet omgezet naar witte vetten, wat voorkomt dat je aankomt in gewicht. Eet je in de avond op de bank een snack? Je beweegt dan waarschijnlijk niet meer veel, dan worden de geconsumeerde calorieën omgezet naar witte vetten waardoor je aankomt in gewicht. Het allerbeste is om een keto methode en intermittent fasting methode te combineren. Bij een keto methode leef je voornamelijk op eiwitten en vetten, en de intermittent fasting methode zorgt dat je niet te vaak eet op een dag.

Nadelen van het aanpassen van je eetgewoonten

Je eetgewoonten aanpassen heeft ook nadelen helaas. Gelukkig wegen de nadelen op tegen de voordelen en het resultaat dat je ermee behaald. Je zult in het begin moeten uit dokteren welke voeding weinig calorieën bevat, het is aan te raden om een app te gebruiken om alles bij te houden, zowel activiteiten als calorie inname.
Ook bij het aanpassen van je eetgewoonten is het aan te raden dat je let op je calorie inname. Feit is en blijft hoe hoger je calorie inname hoe meer je moet verbranden voordat je afvalt. Echter omdat je effectiever verbrand zul je net wat meer kunnen snoepen. 😉 Doe dat wel op de juiste momenten; eet bijvoorbeeld in het weekend als lunch friet en in de avond een gezonde calorie arme salade in plaats van omgekeerd.
Het laatste nadeel is dat je minder snel zult afvallen dan wanneer je streng gaat lijnen. Dat komt omdat je calorie inname hoger is dan wanneer je aan het lijnen bent. Echter omdat je meer kunt genieten zul je de eetgewoonten de rest van je leven kunnen volhouden en geleidelijk aan afvallen tot een gezond gewicht.

Voordelen van het aanpassen van je eetgewoonten

En dan het interessante deel; wat zijn de voordelen die je hebt als je jou eetgewoonten gaat aanpassen? Het grootste voordeel is dat je niet meer geplaagd wordt met het bekende jojo-effect. Je gaat geleidelijk aan afvallen om te komen tot een gezond gewicht dat misschien wel lager is dan je streef gewicht. En vervolgens blijf je ook op het gewicht waar je naar toe gaat werken. Misschien wel handig om te vermelden; als je onder je streef gewicht komt en je blijft gezond en voldoende eten dan zul je niet ongezond mager worden. Je lichaam zorgt automatisch dat je een gezond gewicht behoud zo lang je voldoende eet.
Mijn persoonlijke ervaring heeft mij geleerd dat zodra ik ging letten op mijn voeding de bewustwording veel groter werd van welke ongezonde voeding ik allemaal naar binnen gewerkt heb de afgelopen jaren. Hierdoor ben ik op termijn heel gezond gaan eten, en de voordelen krijg ik er nog iedere dag gratis bij. Een van de vele voordelen is dagelijks veel meer energie en daardoor voel ik mij nu vele male fitter dan voorheen.

Conclusie

Als je het volledige artikel gelezen hebt is de conclusie wel duidelijk denk ik. Het grootste voordeel op de lange termijn ervaar je door je eetgewoonten aan te passen. Het resultaat is dan blijvend in plaats van tijdelijk, en het bekende jojo-effect is voor jou verleden tijd. En daar krijg je als kers op de taart nog eens bij dat je waarschijnlijk ook veel gezonder zult gaan eten op termijn, met alle voordelen van dien. Hier lees je nog meer interessante informatie over afvallen door middel van een verantwoorde methode.

Collageen op peil houden? Eet deze voedingsmiddelen

Volgende

Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

Als je deze site gebruikt dan geef je Gezondheidsfanaat.nl toestemming voor het plaatsen van Cookies.

Sluiten