Hardlopen op het strand: 5 tips

Ga je binnenkort op vakantie en wil je je hardloopschoenen meenemen, zodat je lekker een paar rondjes kunt rennen in het buitenland? Dan raden wij je zeker aan een keer een rondje te rennen over het strand.

Door hard te lopen over het strand, krijg je het ultieme vakantiegevoel. Ook train je een keer op een andere manier, wat het hardlopen lekker uitdagend maakt. Het mulle zand maakt het flink zwaar om goed door te lopen.

Maar hoe kun je het beste hardlopen op het strand? Dat lees je in dit artikel.

Tips voor hardlopen op het strand: Ga op een rustig moment

Het is misschien uitdagend om tijdens het hardlopen allerlei rennende kinderen, zonnende senioren en zandkasten te moeten ontwijken, maar toch is het beter om hard te lopen op het strand als het wat rustiger is. Loop daarom liever in de vroege ochtend of in de avond dan midden op de dag. Ook voor de hitte is dit overigens veel fijner.

Loop dicht langs de zee

Het zand dat dicht langs de zee ligt, is veel steviger dan het zand dat wat verderop op het strand ligt. Loop je dicht langs de zee, dan maak je je training op het strand voor jezelf een stuk gemakkelijker. Wil je jezelf écht uitdagen? Loop dan over het mulle zand, maar doe dit niet te lang. Over mul zand hardlopen is namelijk écht vermoeiend, zeker als je dit voor langere tijd doet.

Let er natuurlijk op dat je badgasten die lekker op een handdoek liggen niet lastig valt met het zand dat van jouw schoenen af komt. In die zin is dicht bij de branding lopen een beter idee. Alleen zijn daar weer veel kinderen aan het spelen. Let op dat je ook niet langs een naaktstrand gaat hardlopen, niet iedereen stelt dit namelijk op prijs.

Loop in intervallen

Wil je jezelf flink uitdagen? Loop dan in intervallen op het strand. Je maakt je training nog uitdagender door af en toe over het stevige zand bij de zee te rennen en af en toe over het mulle zand verderop te lopen. Wij garanderen je dat je aan het einde van je training kapot bent! Zeker als je voor een marathon traint kunnen duurlopen door het mulle zand je conditie stevig verbeteren.

Marathons over het Strand

Als je aan marathontraining doet is het sowieso een goed idee om veel verschillende soorten training te doen. Dus trailruns bijvoorbeeld, mul zand, interval-trainingen, maar ook zeker duurlopen van 20 tot zelfs 35 kilometer. Over marathons gesproken: er zijn zelfs marathons die over het strand gaan. zowel Scheveningen als Zeeland hebben een mooie strandmarathon. Ook op Texel is er een mooie lange-afstandsrun door de duinen. en wat te denken van Schoorl en de Halve van Egmond, ook door duingebied, al loop je daar niet echt over het strand.

Loop niet te lang over het strand

Loop je op het strand, dan belast je je voeten, enkels en benen veel meer dan je normaal doet. Loop daarom niet te lang. Heb je 15 tot 20 minuten gerend, dan heb je een prima work-out gehad. Loop je veel langer, dan is de kans op blessures erg groot. Zonde, want het hardlopen moet wel leuk blijven.

Tot slot: smeer je goed in

Ook als je niet in de felle zon loopt, is het belangrijk je goed in de smeren voor je gaat hardlopen. Op het strand is geen schaduw en dit betekent dat je huid continu wordt blootgesteld aan de zon. Zonnebrand is in dit geval erg belangrijk. Zorg sowieso voor goede hardloopkleding. RunningDirect heeft veel goede hardloopkleding. Er is ook UV-werende hardloopkleding te koop bij veel hardloop-speciaalzaken.

Vorige

Top 5 calciumrijke groenten

Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

Als je deze site gebruikt dan geef je Gezondheidsfanaat.nl toestemming voor het plaatsen van Cookies.

Sluiten